Skip to content

Nekklachten zijn na schouder- en rugklachten, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Nekklachten komen voor bij mensen die last hebben door een verhoogde spierspanning of verzuring die ontstaat door langdurig, verkrampt of gespannen een houding aan te nemen. Ook infecties, ziekten of een ongeval met name door een plotselinge beweging van de nek kunnen de oorzaak van nekpijn zijn. Een verrekte nek en een stijve nek komen heel vaak voor.

nekklachten

Problemen met de nek kunnen tevens een oorzaak zijn van hoofdpijn. Als de spieren aan de bovenzijde van de nek tegen de schedelrand aan verkrampen kan dat hoofdpijn veroorzaken. Een slechte zithouding met het hoofd te ver naar voren verkleint de ruimte aan de achterzijde van de schedel waardoor er klachten kunnen ontstaan. Problemen met de nek kunnen tevens hun weerslag hebben op het functioneren van de armen, deels door de voeding en aansturing (bloedvaten en zenuwen) die vanuit de nek naar de schouder en arm gaan, anderzijds door de nekspieren die aanhechten op het schouderblad. Zo kan een stijve nek ook de beweeglijkheid van de schouder beperken, met name in posities boven schouderhoogte.

Oefeningen om nekklachten te voorkomen

Om de spieren te versterken en soepel te houden, is het essentieel om oefeningen te doen om de nek met regelmaat volledig te buigen, te strekken en te draaien. Bijvoorbeeld net voor het slapen gaan, nadat u in de ochtend bent opgestaan of om de 30-40 minuten als u zittend werk uit voert.