Skip to content

Een onderscheid dient gemaakt te worden in klachten die geleidelijk of acuut ontstaan. Denk bij de laatste categorie aan een verzwikking op het sportveld door contact met een tegenstander of tijdens een richtingsverandering. Het scheuren van een (kruis)band of meniscus is erg invaliderend en de weg terug gaat in veel gevallen via de orthopeed. Terugkeer naar het sportveld betekent een intensief revalidatie traject waar kennis van sport en trainingsleer voor nodig is.

kniepijn

Knieklachten die geleidelijk ontstaan kunnen zowel door teveel als door te weinig belasting ontstaan. Soms is de spiercontrole en de controle van de keten belangrijk bij de oorzaak en het herstel. Op latere leeftijd worden de klachten vaak veroorzaakt door slijtage. Goed afstemmen van de belasting op de belastbaarheid van de knie is hierin erg belangrijk.

Hieronder een video met een paar toegankelijke oefeningen die goed zijn om de knie soepel te houden in het geval van klachten die geleidelijk zijn ontstaan. Heb je een acute klacht, ontstaan door een verzwikking? Neem dan altijd eerst contact op voordat je dergelijke oefeningen gaat proberen.