Skip to content

De heup is een uitermate belangrijk gewricht  om te kunnen bewegen. Toch ontstaan er helaas naarmate u ouder wordt vaak heupklachten. Onze fysiotherapeuten kunnen gelukkig vaak voor veel verlichting zorgen. Als de heupklachten het gevolg zijn van ernstige slijtage bestaat er de mogelijkheid de heup door een kunstheup te vervangen.

hip-pain

Heupklachten hoeven echter helemaal niet op basis van artrose te ontstaan. De veelvoud aan spieren rondom dit gewricht kunnen allen een bron vormen van klachten in de regio. Een matige spiercontrole en/of controle van de keten kan zorgen voor lokale overbelasting. Ook de stand van de voet en de beweeglijkheid van de lage rug en bekken dienen mee genomen te worden in het onderzoek.

Pijn aan de lies kan zijn oorsprong vinden in het heupgewricht. Pijn aan het gewricht wordt vaak ervaren in de lies of aan de zijkant van de heup. Ook de spieren aan de binnenzijde van het been of de voorzijde van de heup kunnen de oorzaak zijn van liespijn. Minder voorkomend, en hierdoor vaak gemist, zijn aandoeningen van de buikwand. Bij een liesbreuk of een sportsman’s hernia is de aanhechting van de buikspieren net boven de lies gescheurd en kan ernstige beperkingen geven bij sportactiviteiten.

Hier een video met een aantal oefeningen om de souplesse van de heupspieren en de beweeglijkheid van het heupgewricht optimaal te houden.