skip to Main Content

Vastzitten in je lijf door verveling

(De eerste blog van de zolderkamerfysiotherapeut, die online mag werken)

Blijf-zo-veel-mogelijk-thuis-tijdperk

Mijn wekker is nog niet afgegaan en ik ben wakker, alert en vol energie. Snel koffie dan en op de fiets naar de praktijk. Onderweg bedenk ik de oefeningen voor mijn vaste maandagochtendpatiënt. Ineens schrik ik. Het is zondag. Ik haast me voor niets.

Net als de dagen hiervoor. Sinds wij in het blijf-zo-veel-mogelijk-thuis-tijdperk zijn beland.
Na enkele weken zonder werk te zitten, ben ik aan deze situatie gewend geraakt. Ik heb het zelfs geaccepteerd. Alleen zijn de dagen rommelig en vol frustraties, omdat ik niets nuttigs mag doen. Waarom voel ik me zo ongelukkig, terwijl ik een soort betaald verlof heb gekregen en zeeën van tijd?

Op de volgende echte maandag, krijg ik telefoontje van patiënt met hoofdpijn en vermoeidheidsklachten. Ik herken deze klacht bij mijzelf en duik het internet op. Wat is hier toch loos?

Bore-Out virus

Het Bore-Out syndroom. Het is in ons land bekend. Wij hebben er echter geen onderzoek naar gedaan. Op Belgische sites daarentegen vind ik juist veel informatie over dit fenomeen.
Opleider en stress-coach Hilde Marien zegt: “Wanneer de hersenen continu worden onderprikkeld, maken ze te weinig dopamine aan. Dit heeft een negatief effect op het zelfvertrouwen en het zelfbeeld, waardoor je minder initiatief neemt. De verveling slaat nog meer toe, waarmee de vicieuze cirkel geboren is.” De duidelijkste oorzaak van een bore-out is een karige to-do-lijst.

Zucht, pijnlijk herkenbaar…

Ik surf door de website van Vlaamse stressonderzoeker Luk Swinnen: “Het gevoel van stilstand en lethargie overheerst, maar er zijn ook hoofdpijn, hartkloppingen en extreme vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn.” Dat laatste trek ik in twijfel, al heb ik sinds een week regelmatig vreetbuien en dat sleept me gauw in alle bovengenoemde criteria.

Gelukkig praat ik er graag over met iedereen, die ik op 1,5 meter afstand of online kan bereiken. En wat blijkt: iedereen heeft last van de ontnomen routine. Iedereen mist de flow en de (gezonde) stress. Iedereen is down in intelligente lock-down… Kom op jongens… Is het echt zo ver??

Infuus van Dopamine

Terug naar de Vlaamse wijsheid online van mevrouw Marien: “Het dopamineniveau moet weer worden opgekrikt, bijvoorbeeld door twee maal per dag iets te doen wat je nooit eerder deed…” en “Zelfkennis belangrijk”. Dit vind ik een vlijmscherp mooi advies! Ik scroll door naar de volgende pagina.
“Wat zijn Uw kwaliteiten, wat zijn Uw waarden, wat wilt U? Wagenwijde open vragen, denk ik voor mezelf. Ze zijn te algemeen en te zwaarmoedig om mijn hormonen in beweging te krijgen. Ik krijg nog geen energie van deze aanpak. Ik herken ons (mijn en mijn maandagochtendpatiënt’s) probleem en ik wil nu liever mijn mouwen opstropen en in actie komen!…

Dag later, in de vroege uurtjes, de wekker gaat nog steeds niet af en ik zit al deze blog te schrijven. Mijn dag is ontworteld van dagelijkse routine en ik probeer een nieuw zaadje te planten om de verveling in “flow” om te toveren. Ik zit dus deze blog te typen, ik vind het ontiegelijk moeilijk en dat geeft (…nooit gedacht…) wel de beloofde dopa-energie!

Fysiotherapeut die geen patiënten mag aanraken

Het is gelukkig weer maandag. Ik heb een telefonische evaluatie met mijn maandagpatiënt over voortgang van zijn klacht. Hij kreeg van mij een korte video met een compact oefenprogramma, die ik speciaal voor hem heb ontworpen. Hij roept als eerst: “…heb nooit gedacht dat het online-oefenen zo leuk kan zijn, ik heb me kapot gelachen en kostelijk geamuseerd!”

“Voelt U zich beter…?” vraag ik begripvol 😉

Als fysiotherapeut spreek ik momenteel online veel patiënten, die sinds Corona-crisis in dit stilstand-patroon “vast” komen te zitten. Het blijkt hardnekkig moeilijk om het hoofd, zonder fitness, massages, vereniging-koffie en borrels-uurtjes, ‘cool’ te houden.

Hoe voel je jouw to-do list op? Zoek je jouw persoonlijke uitdaging?

Op onze website www.corpuspro.nl plaats ik samen met mijn collega’s wekelijks compact videomateriaal met bruikbare tips & trucs om je lichaam in actie te krijgen. Reken op een dosis humor en een knipooggehalte, je lachspieren mogen toch ook niet verslappen…? Er is ook een individueel videokanaal mogelijk. Mijn collega’s en ik luisteren aandachtig naar je specifieke klacht en ontwerpen jouw eigen “list”. Jij mag zelf de “to-do” doen.
Alleen als onze website bezoeken al jouw routine geworden is, moet je het vooral niet doen! En misschien ga je wel een blog schrijven…?

Tot de volgende keer!

Julia,
Fysiotherapeut van praktijk Corpuspro

www.hildemarien.be

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Herkenbaar! Niet als fysiotherapeut maar als mens. Het bore out syndrome.. het heeft een naam. Ik ben gewend 7 dagen per week alert en bezig te zijn en toen ineens “het grote nieuws”. Klussen in huis waren binnen een week gedaan…Ik ervaar ook hoofdpijn, vermoeidheid maar vooral geen doel…Ik ben als de dood dat ik juist nu door mijn rug ga maar merk dat mijn rug juist meer pijn doet omdat ik maar stilzit. Sportschool dicht, ruimte en tijd genoeg en toch kan ik mij er maar toe zetten iets te gaan doen. Ik ben ondertussen 300 kilo aangekomen en vraag mij af hoe en of het ooit weer komt zoals ik gewend ben. Misschien moet ik maar even een tijdelijke nieuw doel stellen, gewoon elke ochtend beginnen met een activiteit en dat door blijven doen de gehele dag door. Ik ben nl niet gemaakt voor het grote niets!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.