skip to Main Content

Wetten van Isaak Newton voor blessurevrij hardlopen

Rennen is heerlijk zonder pijntjes en blessures

Jij wilt blessurevrij hardlopen. Rennen is en blijft de meest populaire hobby. Zeker in de Corona tijdperk wegens extra vrije tijd en de voorlopig gesloten sportaccommodaties. Het lopen is simpel, laagdrempelig en geeft zeker de nodige voldoening ongeacht het niveau van de loper. Het is alleen mega balen als je net jouw wekelijkse hardloop-ritme te pakken hebt en er komt een loopblessure om de hoek om je loopplezier verpesten.

In deze serie over Running wil ik én als Fysiotherapeut én als notoire loopverslaafde met jullie mijn kennis en ervaringen over de kunst van het rennen delen.

Waarmee te beginnen? Er zijn zo veel theorieën over het verbeteren van het lopen. En wat willen wij verbeteren? De snelheid? De efficiëntie? Of toch de coëfficiënt van blessurevrij hardlopen?

Waaruit bestaat blessurevrij hardlopen?

Om de verschillen van de renstijlen beter te evalueren en aan te sturen, zoomen wij eerst in op wat bij het rennen als beweging altijd en onvermijdelijk hetzelfde blijft bij iedereen…? Of je een nieuwsgierige beginner of een olympische renhero bent, er zijn altijd drie poses van de hardloop cirkel te onderscheiden – van uitgaande dat het hardloop beweging een cyclische beweging is:

Het meest besproken moment van het hardlopen

In de Runningpose sta je op de grond en dat is je start- en eindmoment van de cycli. Daarin bevindt zich ook het meest prominente discussiepunt van ‘t rennen: haklanding, of midvoet, of toch maar voorvoetlanding…?  Deze pose duurt een fractie van een seconde en op het moment suprême ben je al veel te laat om erover na te denken, laat maar staan te corrigeren. Meeste blessures gebeuren tijdens initieel contact van de voet met de grond. Een belangrijk moment!

Toen viel het kwartje …of was het toch een appel…?

Na de Running pose komt het Falling Pose. Dit moment is het meest essentieel, want deze – mits correct uitgevoerd – lost de “landingsdiscussie” op op de meest vreedzame manier: jij landt vanzelf op de door moedernatuur meest geschikte plek van jouw voet! Hoe dan?

Het antwoord zit in de eerste wet van Isaak Newton, al lang voor ons uitgevonden:

Als er geen resulterende kracht op een voorwerp inwerkt, kan er geen snelheidsverandering van dat voorwerp optreden.

En dat gezegd hebben (uit de Wikipedia geknipt en geplakt) zien wij dat het hardlopen degelijk te maken heeft met de wet van zwaartekracht! Met andere woorden: om je horizontaal te verplaatsen ga je de zwaartekracht van de aarde zeker gebruiken.

Bij het verplaatsen van je zwaartepunt naar voren ten opzichte van jouw enkel creëer je een valhoek. Sportfysiologen hebben gemeten dat deze valhoek ergens tussen 0° en 22,5° mag zijn. Meer weer niet want dan ga je definitief op je snuit vallen.

Maar even serieus: het valhoek creëert de nodige impuls die je nodig hebt om de cyclus van ‘t rennen in gang te zetten. De meest ervaren sprinters gebruiken deze wet als fundament. Denk aan de startpositie van sprinters met de schuine haksteun, vingers op de grond. Dit geheim is echter van toepassing bij elke vorm van rennen en op elk niveau, want de zwaartekracht verandert gelukkig niet naarmate wij fitter of ouder worden.

Ook de snelheid van het rennen is evenredig aan de valhoek. Bovenal: het gaat helemaal vanzelf indien jij durft het te ontlokken.

No stress!… het gaat eigenlijk beetje van zelf

De derde pose: (Pulling) is de meest stressvolle positie😉: jij valt namelijk naar voren… help jezelf en houdt je overeind door je been heel krachtig op te trekken (dus pull) en erna ermee af te zetten.

Kijk maar naar het volgende filmpje.

Nu begrijp je dat via zelfs een minimale valhoek je je onvermijdelijk gaat afzetten – lees landen!! Landen op de mid- of voorvoet. Het valt ook te raden dat deze wet de meest blessurevrije loopstijl creëert, mits je niet voorover valt uiteraard.

Er zijn uiteraard veel meer variabelen die zorgen voor de kwaliteit van het rennen zoals loopcadans, je hartconditie, je spierconditie, mobiliteit van je gewrichten, de soort ondergrond waarop je rent. Je neemt altijd de zwaartekracht met je mee!

Samen aan de slag met runningkunst in de gezellig lopende fysiopraktijk!

In onze fysiopraktijk geef ik elke voorjaar groepslooptrainingen om ons renvermogen op te vijzelen voor blessurevrij loopplezier. Daarbij focus ik als eerst op de val-naar-voren technieken (niet te verwarren met valpreventie, dat is een andere cursus!) En daarna zoom ik op individuele verbeterpunten. Zoals gezegd, dat kan van alles zijn. Zelfs de keuze van je loopschoenen.

Behalve het observeren je loopstijl via diverse loopopdrachten, maak ik ook filmpjes van je prestatie. Deze beelden spelen we in slow-motion af na de training. Je kan dan de theorie naast de praktijk leggen. Het lukt je dan zeker om je valkuilen letterlijk te verbeteren en belangrijker vanaf nu kan je blessurevrij hardlopen.

Duik nu op de website fysiohardlooptraining en meldt je aan. Wij beginnen na de Pinksteren. Dit jaar op 2 juni! C u lopen!

Julia

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Dankjewel Julia!

    Helder verhaal en fijn ook de video erbij. Praktische tips, daar kan ik wat mee!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.